Alevitische Culturele Vereniging Amsterdam

Wie zijn wij?

Hoe het begon

In november 1986  hielde wij als de alevitische gemeenschap in Amsterdam onze eerste bijeenkomst op het adres van Buurthuis Havelaar (Buurthuis Hevalaar) Douwe Dekekrstraat. Later voerden wij onze werkzaamheden uit onder de koepel van Buurthuis Tulp. Door de privatisering van wijkcentrum Tulp in 2001 zijn de activiteiten van AKM Amsterdam (Alevitisch Cultureel Vereniging) verhuisd naar Volkshuis Tagerijn.

In die tijd konden alevieten in verschillende landen en in ons land alleen hun geloof individueel uitvoeren of via activiteiten onder het dak van politieke partijen, vakbonden, verenigingen en soortgelijke instellingen.

Hoewel er in de periode 2002/2003 van AKM ups en downs waren, waren de vergrijzende generaties bezig met denken, spreken, schrijven, literatuur verzamelen. Met de vrede, liefde, gelijkheid, gelijke verdeling, religie, kennis en ervaring die ze in de wereld zochten richtten zij de culturele vereniging ALEVI-BEKTAŞI op, die taal, ras of geslacht niet discrimineert. Helaas waren de activiteiten gepauzeerd tot 2009.

Als resultaat van lange vergaderingen en onderzoeken is met een nieuwe stap van de oude leden in 2009 een nieuw bestuur gekozen en werd het werk uitgevoerd in opdracht van de culturele vereniging ALEVI-BEKTAŞI.

Na een tijd werd de naam van culturele vereniging ALEVI-BEKTAŞI veranderd in AKM (Alevitische Cultureel Vereniging) Amsterdam.

Als resultaat van lang onderzoek is in 2014 het gebouw aan de Elementenstraat 18 1014AR Amsterdam met de grote inbreng van de gemeenschap aangeschaft.

Tot heden voeren wij nog steeds culturele en religieuze activiteiten uit als Alevitische Cultureel Vereniging Amsterdam.

Onze visie

Onze missie

Condoleance locatie

Als een lid van onze vereniging komt te overlijden (hakka yürümek) , kan de familie drie dagen lang onze vereniging als locatie gebruiken voor de rouwdienst. Thee- en koffie zal worden verschaft door de vereniging. 

Çevir »